Uutiset
Uutisia
Outi Tarkiaisen Polar Pearls (2023) ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi
Julkaistu tiistaina 27.2.2024
Uusi levy: Midnight Sun Variations
Julkaistu perjantaina 2.2.2024
Outi Tarkiainen toistamiseen ehdolla Fondation Prince Pierre de Monacon musiikkipalkinnon saajaksi
Julkaistu maanantaina 11.9.2023
Outi Tarkiainen Radion Sinfoniaorkesterin teemasäveltäjäksi
Julkaistu torstaina 12.1.2023
Outi Tarkiaisen ooppera tuodaan Savonlinnan Oopperajuhlille
Julkaistu keskiviikkona 15.6.2022
Biografia
Outi Tarkiainen (s. 1985) on yksi sukupolvensa kiinnostavimpia säveltäjiä, jonka teoksia ovat tilanneet ja esittäneet mm. Berliinin filharmonikot, BBC Symphony, BBC Philharmonic, The National Arts Centre Orchestra, Hollannin filharmonikot ja Bostonin, San Franciscon, Islannin, Tukholman, Göteborgin ja Radion sinfoniaorkesterit. Tarkiainen on säveltänyt orkesteri- ja kamarimusiikkia, näyttämöteoksia, teoksia orkesterille ja solistille sekä musiikkia jazzorkestereille. Hänen musiikkiaan julkaisee Edition Wilhelm Hansen.
Tarkiainen on säveltäjänä erityisesti kiinnostunut ihmisäänestä sen moninaisuudessaan. Hänen toistaiseksi laajamuotoisin vokaaliteoksensa on tunnin mittainen, Virginia Woolfin samannimiseen romaaniin perustuva ooppera A Room of One's Own (2020–2021), joka sai maailman kantaesityksensä Hagenin oopperatalossa Saksassa toukokuussa 2022 itävaltalaisen Magdalena Fuchsbergerin ohjaamana ja Suomen ensiesityksen Savonlinnan oopperajuhlilla Hagenin oopperan vierailuesityksenä kesällä 2023. Vanhemmuudesta nousevat aiheet yhdistävät hänen viimeaikaisia orkesteriteoksiaan, joissa lapsen syntymä vertautuu luonnonilmiöihin: The Ring of Fire and Love (2020) rinnastaa vulkaanisen vyöhykkeen ja lapsen pään syntymän hetken, ja Midnight Sun Variations ja Songs of the Ice (2019) kuvaavat naisen kehon avautumista ja sulkeutumista. Englannintorvikonsertto Milky Ways (2022) jatkaa vastasyntyneen ensihetkien tutkimista aiheenaan imetys. Kaksi ensin mainittua olivat ehdolla Fondation Prince Pierre de Monaco –musiikkipalkinnon saajaksi vuosina 2021 ja 2024.
Myös pohjoisuus on tärkeä teema Rovaniemellä varttuneelle ja työskentelevälle Tarkiaiselle. Kamariorkesterikonsertto Polar Pearls kumartaa pohjoisen luonnon ainutlaatuisuudelle ja sen herkälle tasapainolle. Saamelaisesta nykyrunoudesta ammentaa laulusarja Eanan, gida nieida (2014-2015). Useista Tarkiaisen teoksista voi löytää juuria paitsi länsimaisen taidemusiikin, myös jazzmusiikin traditioon. Hänen teoksissaan nämä kaksi perinnettä elävät usein orgaanisesti ja innovatiivisesti syvätason vuorovaikutuksessa keskenään. Tästä oiva esimerkki on saksofonisti Jukka Perkolle sävelletty saksofonikonsertto Saivo (2016), joka oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi vuonna 2018.
Tarkiaisen teoksia on esitetty monilla tärkeillä festivaaleilla, kuten BBC Promseilla, Adelaiden festivaalilla, Helsingin Juhlaviikoilla, Pohjoismaisilla musiikkipäivillä ja Pori Jazzeilla. Hänen musiikkiaan on kuultu useissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Japanissa, esittäjinä mm. Bostonin, St. Louisin, Minnesotan, Houstonin, Atlantan ja Detroitin sinfoniaorkesterit, Tonkünstler Orchestra, Regensburgin ja Oslon filharmonikot ja Norrbottens Kammarorkester. Kapellimestareina hänen teoksissaan on toiminut mm. David Afkham, Christian Macelaru, John Storgårds, Sakari Oramo, Dalia Stasevska, Santtu-Matias Rouvali ja Clemens Schuldt. Vuonna 2015 hän oli residenssisäveltäjänä ranskalaisella Musique Classique d’Uzerche –festivaalilla ja kesällä 2023 Kuhmon kamarimusiikissa, jossa esitettiin neljä hänen kamarimusiikkiteostaan.
Tarkiaisen orkesterimusiikkia on levyttänyt Radion Sinfoniaorkesteri Nicholas Collonin johdolla levyllä Midnight Sun Variations (Ondine Records 2024). Tarkiaisen kamariorkesterimusikkia on levyttänyt Lapin Kamariorkesteri John Storgårdsin johdolla Emma-ehdokkuuteen yltäneellä levyllä Maa, kevään tytär (Ondine Records 2020). Tarkiaisen kamarimusiikkia esitellään puolestaan levyllä Beyond Poems (Alba Records 2017), jossa esiintyy sopraano Tuuli Lindeberg, Kamus-kvartetti ja Uusinta Ensemblen muusikoita. Säveltäjä-kapellimestarivieraana Tarkiainen on esiintynyt Ljublajanassa Slovenian radion jazzorkesterin kutsumana sekä Norrbotten Big Bandin kutsumana Ruotsin kiertueilla vuosina 2011 ja 2015. Vuoden 2017 hän toimi Norrbotten Big Bandin residenssisäveltäjänä, josta yhteistyöstä julkaistiin levy Unpainted Portraits (Prophone Records 2018). Tarkiaisen debyyttilevy Into the Woodland Silence julkaistiin vuonna 2013 ja siinä esiintyi Norrbotten Big Band solistinaan vokalisti Aili Ikonen.
Tarkiainen opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Eero Hämeenniemen ja Veli-Matti Puumalan johdolla ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2010. Opintojaan hän on täydentänyt mm. Lontoon Guildhall School of Musicissa ja University of Miamissa. Sävellystyönsä ohella Tarkiainen on toiminut lappilaisen Hiljaisuus-festivaalin taiteellisena johtajana 2014–2018.
"The classical canon isn’t replete with works about childbirth, probably for obvious reasons. So a welcome dawn shone on Outi Tarkiainen’s Midnight Sun Variations, inspired by the birth of the composer’s son. The piece is about light too: Tarkiainen lives in a remote village in Finnish Lapland and she was also inspired by the Arctic night when she went into labour, the last of the bright summer days fading to an autumn mist. It’s very beautiful, chains of shimmering percussion setting off a kind of twinkling relay contest, before bigger, thicker lines are drawn by the strings, pulsing almost like a Steve Reich soundscape. The expressive energy of the piece hides its intricate effects: Tarkiainen doesn’t get bogged down by details and her voice comes through strongly." (The Times 5.8.2019)
"The extreme quiet of the forest is perhaps the most beautiful silence there is. Sibelius knew that, and so does the ever fascinating Finnish composer Outi Tarkiainen, whose fusion of silence and music, as well as jazz and classical idioms, draws on her Lapland roots and on the mystery and melancholy of life in the north." (Gramophone, 05/2017)
"Outi Tarkiaisen saksofonikonsertto on kypsä ja inspiroiva teos. Tarkiaisen väriaisti on hienostunut, ja hän osaa käsitellä orkesteria lumoavasti." (HS 19.11.2017)
"Väkevä orkesterinkäsittely muovasi saksofonikonserttoa [...] Orkesteri on selvästi Tarkiaisen omin ilmaisukanava." (Rondo 18.11.2017)
"Nopeimmin nouseva nykysäveltäjämme" (Yle 20.10.2017)
"[Into the Woodland Silence] är helt enkelt ett upprörande stycke musik, där känslorna ligger utanpå. Disharmoniskt och starkt, svårt att värja sig mot." (Norrbottens-Kuriren 23.3.2015)